Запази час онлайн
Онлайн консултация

С какво ни пречат килограмите?

Д-р Стефан Церовски

Какво представлява наднорменото тегло?

Наднорменото тегло се дефинира като БМИ над 30 ( BMI 25–30 kg/m2) Според Световната здравна организация честотата на  наднорменото тегло се е утроила от 1975 год.  и ще присъства като все по- актуален здравен проблем сред населението.

Какъв е проблемът за опорно-двигателната система?

Повечето хора са наясно с факта, че наднорменото тегло (обезитас) увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулти, диабет и сънна апнея. Но голяма част от популацията не осъзнава влиянието на увеличената телесна маса върху опорно двигателния апарат, включващ костите, ставите и мускулите.

Излишните килограми оказват по- голямо натоварване върху ставите. С прости думи тялото не може да „носи“ по-голямо тегло от това, за което е генетично проектирано. Най-често увредите засягат тазобедрените стави, коленете и кръста. Появяват се болки и се нарушава нормалната функция на тези стави. Съществуват научни доказателства, че наднорменото тегло ускорява процесите на „износване“ на ставния хрущял.

Как влияе върху костите и ставите?

Биомеханично погледнато, всeки допълнителен килограм, добавя три до четири килограма върху ставите на долния крайник (най-вече коленните стави), особено когато се движите и още по- екстремно при качване на стълби или спортна активност.

Наднорменото тегло е сред водещите причини за развитие на дегенеративен артрит. При хората със затлъстяване, рискът от увреждане на ставния хрущял е около 7 пъти по- голям в сравнение с популацията с нормално телесно тегло.

Съществуват доказателства относно ролята на затлъстяването в хормоналната дисрегулация, която довежда до биохимични промени, ускоряващи „ износването“ на ставния хрущял. Увеличеният брой мастни клетки освобождават възпаление-продуциращи компоненти, причинявайки необратими дегенеративни процеси в ставите.

Има ли други рискове от многото килограми?

Обезитас е една от водещите причини за усложнения при оперативното лечение на ставната артроза- ендопротезиране. Увеличава се рискът от инфекции, тромбоемболични инциденти по време и след хирургично лечение. Пациентите с наднормено тегло са с по-висок риск за луксация  на ставата след операция.  Те имат нужда от по-дълъг период за възстановяване и завръщане към нормална физическа активност.

Как да решим този  проблем?

Борба с излишната телесна маса: при спадане на BMI  само с 2 единици, рискът за развитие на ставна артроза намалява с 50%. Начините за контрол на килограмите : диета , движение, бариатрична хирургия.

Бъдете здрави.

Стефан Церовски завършва основното си образование в 91 Немска езикова гимназия през 2009 година. През 2016 год. завършва Медицински Университет- София.  През 2019 защитава дисертация на тема „Хирургична дислокация на тазобедрената става при деца и подрастващи““. Към момента е специалист по„Ортопедия и травматология“ в УСБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“  и асистент към Медицински Университет- София, където активно се занимава с преподавателска дейност. Автор на над 20 научни труда. Екипът на www.ortoped.bg

Други статии от д-р Стефан Церовски:

Консервативно лечение на коксартроза и гонартроза.

В научната литература има огромен брой статии на тема консервативното лечение на артрозните заболявания на тазобедрената и колянната става. Съществуват голям брой препоръки като за лечение, но не всички са основани на доказателства. Австралийският медицински съвет обобщава тези препоръки и събира ниво на достоверност за всяка от тях.

Прочети още >>
bg_BG